Hopp til innhold

Spesialtransport: Skilt for “Bred Last”

Du kjører spesialtransport når lasten er bredere, lengre eller høyere enn vanlige krav – og er da pålagt til å markere dette for å gjøre andre i trafikken oppmerksomme på dette. Kjører du bred last, skal kjøretøyet merkes med “Bred Last”-skilt.

I denne artikkelen ser vi på kravene for bruk av slike skilt, samt hvilke av våre GV Lysskilt som er mest egnet.

Montør Kris i gang med klargjøring av plate til lysskilt.

Kravene for “Bred Last”-skilt

Forskrift om bruk av kjøretøy spesifiserer:

§3-4

6a) “Når (…) bredden er mer enn 3,00 meter, (…) skal både kjøretøyet og det eller de ledsagende kjøretøy være utstyrt med varselskilt (…) «Bred last». (…) Varselskilt skal ha hvit bunnfarge og være svakt lysende eller belyst under kjøring i mørke eller usiktbart vær. Varselskilt skal være godt synlig både forfra og bakfra.”

6b) “Teksten utføres med store sorte eller lysende bokstaver, utforming etter trafikkalfabetet, med minimum bokstavhøyde 105 mm.”

Lovdata.no

Alle GV Lysskilt oppfyller kravene til merking ved spesialtransport.

OBS: Dersom du kjører spesialtransport, forhold deg til Vegtrafikkloven. Denne artikkelen er kun ment som en guide for “Bred Last”-skilt og ser ikke på annen merking av selve godset, samt alle krav og regler for merking av spesialtransport.

GV Lysskilt

Hos GV Reklame har vi utarbeidet markedets smaleste og mest fleksible LED-lysskilt for lastebil og følgebiler. Vi leverer en rekke skilt for spesialtransport, inkludert Bred Last. For merking av spesialtransport, har vi to skilttyper som er spesielt egnet:

01. GV Flexi+

Produktbilde av GV Flexi+ med budskap om bred last.

Som et av våre mest populære produkter, kan også vårt GV Flexi+ være en solid løsning for spesialtransport. Denne lyskassa, montert i front nede på lastebilen, lar deg enkelt bytte budskap, og kan romme opp til 4 plater til enhver tid. På denne måten kan du ha en plate med kun logo når spesiell markering ikke er nødvendig, samt egne plater for bred, lang og tung last.

En ekstra god nyhet er at kassen er kun 33mm dyp og derfor ikke legger på mye lengde. Vi har dessuten utarbeidet løsninger som passer de fleste kjøretøy, men kan også møte behov ved spesialmål.

02. GV Flexi DUO

Produktbilde av GV FlexProduktbilde av GV Flexi DUO med Bred Last.i DUO med Bred Last.

For følgebiler, kan vårt GV Flexi DUO-skilt være en flott løsning som plasseres på taket. Spesielt utviklet for dette formålet, tilfredsstiller dette skiltet forskrift om bruk av kjøretøy §3-4 punkt. 6a) og b). Når ikke i bruk kan skiltet legges ned, og er da kun 5cm i høyden.

Med lys både forover og bakover, samt budskap for begge retninger, vil budskapet alltid kunne være synlig oppe på bilen. Skiltet kan leveres komplett med eller uten gulblink.

Se GV Flexi DUOs spesifikasjoner
Mer om GV Lysskilt

Ofte stilte spørsmål

Totalt kan du ha 4 stk plater lagret inne i kassen. Du endrer enkelt hvilket som ligger fremst og derfor synlig til enhver tid.

Per april 2024 har vi 14 standardkasser, fra 88 til 144cm lengde. Selv om disse størrelsene passer de fleste biler, kan vi også gjøre nye løsninger på bestilling.

Ja, dette gjøres ved en enkel låsemekanisme på selve skiltet.

Ja, som GV Flexi+, kan også våre DUO-skilt enkelt bytte budskap ved å bytte plate.